Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Δίκτυα προστατευόμενων περιοχών για κοραλλιογενείς υφάλους ζητά ο ΟΗΕ


Δίκτυα προστατευόμενων περιοχών και ζώνες όπου θα απαγορεύεται το ψάρεμα προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων.
Πιο συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, το Περιβάλλον και την Υγεία, διεξήγαγε έρευνα για τις αποτελεσματικότερες μεθόδους προστασίας των κοραλλιογενών υφάλων και της θαλάσσιας ζωής.
Σε δηλώσεις του ο Peter Sale, επικεφαλής της μελέτης, επισήμανε ότι «οι άνθρωποι δημιουργούν θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές εδώ και δεκαετίες όμως οι περισσότερες από αυτές είναι αναποτελεσματικές».
«Χρειαζόμαστε δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που θα λειτουργεί σωστά. Είναι σημαντικό να ξεφύγουμε από την προσέγγιση των μεμονωμένων προστατευόμενων περιοχών», προσέθεσε.
Τα ψάρια και πολλά άλλα θαλάσσια είδη μπορούν να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν αρκετά μακριά από την προστατευόμενη περιοχή στην οποία ζούσαν.
Ως εκ τούτου θα έπρεπε να στηθεί ένα δίκτυο μικρών ζωνών προστασίας. Το ψάρεμα θα απαγορεύεται στις ζώνες προστασίας, ωστόσο θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένα σημεία ανάμεσά τους.
Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, πολλές φορές οι μεγάλες προστατευόμενες περιοχές δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα γιατί οι ψαράδες παραβιάζουν τις απαγορεύσεις.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι την Καραϊβική, είναι ζωτικής σημασίας για την τροφή των ψαριών και κατ’ επέκταση των ανθρώπων που ζουν στις παράκτιες περιοχές. Εκτιμάται ότι το 40% του πληθυσμού της γης ζει σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τις ακτές της θάλασσας.
Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η υπεραλίευση συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες απειλές για τους κοραλλιογενείς υφάλους.
Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί χρήσιμο εργαλείο που βοηθά τους πολιτικούς και τις Αρχές να πάρουν ορθότερες αποφάσεις, ενημερώνοντας παράλληλα το κοινό.
Στη στεριά κάποια είδη της χλωρίδας και της πανίδας μπορούν να προστατευτούν στα εθνικά πάρκα. Στη θάλασσα τα όρια των προστατευόμενων περιοχών είναι σχετικά.

Πηγή econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: