Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ακαδημίας 58


Περνάμε, ξαναπερνάμε, ξαναπερνάμε και ξαναπερνάμε από την Οδό Ακαδημίας, αλλά πόσοι από εμάς έχουμε παρατηρήσει τη μικρή σιδερένια πόρτα στο 58α της οδού Ακαδημίας; Και πόσοι από εμάς που παρατηρήσαμε τη μικρή και περίεργη πόρτα σταθήκαμε για παραπάνω από 5 λεπτά να την κοιτάξουμε καλά;
Πολλές φήμες και πολλά μυστήρια αιωρούνται γύρω από το περίφημο αυτό κτίριο!

Ένα στενόμακρο διώροφο κτίριο, μία πόρτα, ασυνήθιστη αρχιτεκτονική, ένας δράκος, και αναφορές σε Ναϊτες και διάφορες "μυστήριες" ομάδες που λέγεται ότι συναθροίζονταν στον μικρό αυτό χώρο του.

Παλιές φήμες λοιπόν, γύρω στην δεκαετία του '80 μιλούσαν για ένα κρυμμένο εκκλησάκι κάπου στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Ακαδημίας, Σόλωνος, Ιπποκράτους και Μαυρομιχάλη, στο κέντρο της Αθήνας. Και πώς να μην το πιστέψεις, αφού αν κάποιος κοιτάξει το κτίριο από ψηλά θα διακρίνει αυτούς τους υπέροχους θολωτούς τρούλους στην οροφή του.

Ιστορικά το κτίριο αυτό ανήκε σε έναν αρχιτέκτονα ονόματι Ερνέστο Τσίλλερ. Η πόρτα είναι ουσιαστικά η έξοδος του κτιρίου προς την οδό Ακαδημίας του οποίου η κεντρική είσοδος βρίσκεται επί της οδού Μαυρομιχάλη 8. Το 1923 πεθαίνει ο Ερνέστο Τσίλλερ, και το κτίριο αγοράζει ένας τραπεζίτης, ο Διονύσιος Π. Λοβέρδος (1878 - 1934), ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί με την οικογένεια του. Ο Διονύσιος Π. Λοβέρδος όντας ένθερμος συλλέκτης Βυζαντινών εικόνων μετασκευάζει το διώροφο κτίριο σε ένα ιδιωτικό Μουσείο Νεοβυζαντινής Τέχνης.
Μετά από 4 χρόνια λειτουργίας του μουσείου ο Διονύσιος Λοβέρδος πεθαίνει και το κτίριο περνάει στα χέρια της συζύγου του 'Αρτεμη και τις κόρες του Μαρία και Ιωάννα. Το 1979 η Ιωάννα Λοβέρδου-Βασιλειάδη, κόρη του Δ. Λοβέρδου και πληρεξούσιος και των λοιπών κληρονόμων, δωρίζει το κτίριο του Μουσείου Λοβέρδου (Ακαδημίας 58α) μαζί με το κυρίως οίκημα (Μαυρομιχάλη 8), καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του πατέρα της (470 πίνακες και ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο) στο Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί μεταφέρθηκαν τα εκθέματα αυτά το 1980 προκειμένου να συντηρηθούν και να φυλαχθούν. Έκτοτε, κατά καιρούς, κάποια από αυτά εκτέθηκαν στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου, ενώ στις μέρες μας ετοιμάζεται και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Βυζαντινού Μουσείου ειδικός ανεξάρτητος χώρος, ώστε τα εκθέματα της συλλογής Λοβέρδου που βρίσκονται στην κατοχή του Μουσείου να στεγαστούν και να εκτεθούν στο σύνολο τους. Μέρος των υπολοίπων έργων τέχνης (46 πίνακες) της συλλογής Λοβέρδου, τα οποία δεν περιήλθαν στην κυριότητα του Βυζαντινού Μουσείου αλλά παρέμειναν στην κατοχή της οικογένειας, κοσμούν σήμερα τους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου του ιδρύματος Σπυρίδωνα Λοβέρδου (αδερφού του Διονυσίου) στην Κηφισίας 256.

Σήμερα
Η πρόσβαση στην Ακαδημίας έχει κλείσει με τσιμέντο καθιστώντας όποια έρευνα για εισόδους στον υπόγειο κόσμο αδύνατη.
Ο μεταλλικός δράκος που στόλιζε την είσοδο αποκαθηλώθηκε πριν από λίγα χρόνια αφού έγιναν ανόητες και ύποπτες συνδέσεις με σατανιστικές τελετές στον χώρο του οικήματος.
Φήμες θέλουν την είσοδο αυτή να είναι είσοδο σε υπόγειες στοές.

Μια ωραία απάντηση σε όλα τα ερωτήματά μας γύρω από το κτίριο στην οδό Ακαδημίας 58α, έχει δώσει ο Ιωάννης Γιαννόπουλος στο υπέροχο βιβλίο του "Μυστική Αθήνα", Εκδόσεις "ΕΣΟΠΤΡΟΝ".
Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει σε "περίεργα" μέρη της Αθήνας μας.. Το προτείνω σε όλους τους βιβλιόφιλους. Είναι βιβλίο που πρέπει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη όλων μας!
Μπορείτε επίσης να το κατεβάσετε και από εδώ http://www.scribd.com/doc/9550645/Ioannis-Giannopoulos-Mystiki-Athina


Επιπλέον, για περισσότερες πληροφορίες: http://www.iranon.gr/ATHINA/ATHINA12bTEXT.htm#akadimias

Δεν υπάρχουν σχόλια: