Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Το μοναδικό αθάνατο πλάσμα !


Ενδιαφέρον έχει προκαλέσει ένα είδος μέδουσας (4-5 χιλιοστά), που ζει στα νερά της Καραϊβικής (επιστημονικό όνομα: Turritopsis Nutricula), ένα ζώο που όχι μόνο αναγεννιέται, αλλά έχει τη δυνατότητα να ζει για πάντα!

Όταν φτάσει στην ώριμη σεξουαλική ηλικία, η μέδουσα γίνεται ένα μικροσκοπικό διαφανές αερόστατο. Στη συνέχεια αναμορφώνεται και ξεκινά ξανά την ανάπτυξή της. Δηλαδή, μετά την ενηλικίωσή της και την σεξουαλική αναπαραγωγή, μπορεί να επαναφέρει τον οργανισμό της στην εφηβική κατάσταση και να ξαναπεράσει το στάδιο της ενηλικίωσης!
Η διαδικασία που ακολουθεί μπορεί να περιγραφεί σαν αυτήν της κάμπιας που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα, μόνο που για το πλάσμα αυτό δεν μεσολαβεί κανένα κενό στη ζωή του.. συνεπώς δεν υπάρχει ο θάνατος.

Οι επιστήμονες καλούν αυτή την ικανότητα μεταδιαφοροποίηση και είναι η ικανότητα των κυττάρων της μέδουσας να αλλάζουν την κατάστασή τους σε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο. Άλλα ζώα με τέτοιες δυνατότητες είναι οι Σαλαμάνδρες που όμως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες διαδικασίες μόνο για μερικά μέρη του οργανισμού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: